Brussels 2017	Third PHYCOMORPH Working Group Meeting Programme							
Premises of the COST Association, Avenue Louise 149, 1050 Bruxelles, Belgium	Time	SESSION	SPEAKERS	Time	Category ECI= Early Career Investigator STSM: Short- term Scientific Mission Phycomorph	Affiliation	TITLE	
	13:00	Registration WG meeting						
MONDAY 2 October 2017	14:00:00-14h15	Opening	B. Charrier & R. Robaina	15min			Welcome & Introduction to Phycomorph	
	14:15		Olivier de Clerck	25min		Univ Ghent, Belgium	Highlights about the Ulva genome sequence	
	14h40	WG4. Advancing technical tools Advancing technical tools Eaders: Christos Katsaros & Rita Araujo	Thomas Torode	25min	ECI	Univ Cambridge, U-K	Brown algal cell wall labelling with monoclonal antibodies	
	15:05		Noe Fernandez Pozo	25min	ECI	Univ Marburg, Germany	The Chara genome: implications for plant terrestrialization	
	15:30		Coffee break	40min				
	16:10		Adeel Nasir	25min	ECI	Univ Erlangen, Germany	RNA interference: a potent tool for studying gene function of genetically non-transformable algae as shown in Euglena graci	
	16:35		Aude Le Bail	25min	ECI/STSM	Univ Erlangen, Germany	Towards genetic transformation of the brown alga <i>Ectocarpus siliculosus by PEG</i> transformation	
	17:00		Jonas BLOMME	25min	ECI	Univ Ghent, Belgium	Development of CRISPR-Cas9 in the multicellular green algae <i>Ulva mutabilis</i>	
	17:25		Michiel Kwantes	25min	ECI	Univ Jena. Germanv	Uncovering the genetic basis of bacteria-induced morphogenesis in <i>Ulva mutabilis</i>	
	17h:50	End of Day 1	WHO HE TWEETES	ZOTTIIIT	LOI	one dend, dermany	Unicoversity the general basis of bacteria induced morphogenesis in ova matabilis	
	2111100	2114 01 24) 2						
TUESDAY 3 October 2017	09:00	WG1. Fertility	External invited speaker: Gary Caldwell	40min		Univ Newcastle, U-K	Ulva reproduction and commercial applications	
	09:40		Pilar Garcia-Jimenez / Rafael Robaina	25min		Univ Gran Canaria, Spain	Hormonal control of fertility in the red alga Grateloupia	
	10:05		Laure Mignerot	25min	ECI	Station Biologique Roscoff, France	Genetic and cellular characterization of parthenogenesis in the brown alga <i>Ectocarpus</i>	
				40min	LCI	Station Biologique Roscoll, France	Genetic and centular characterization of partnerlogenesis in the brown alga Letocarpus	
		11:10 Leaders: Juliet Coates & Annette Bruhn 12:00	Coffee break		F01	huoz v. i. i. i.		
			Alexander Ebbing	25min	ECI	NIOZ, Netherlands	Lifecycle controls of kelp	
			Simon Bourdareau	25min	ECI	Station Biologique Roscoff, France,	Ouroboros and Samsara trigger the gametophyte-to-sporophyte transition in the brown alga Ectocarpus sp.	
	12:00		Juliet Coates	15min		Univ Brimingham, U-K	Ulva protein kinases: what we know (and don't know) so far	
	12:15 LUNCH (Sandwiches)						wiches)	
	14:00		External invited speaker: Bert De Rybel	40min		VIB, Belgium	Genetic and hormonal control of cell division orientation in Arabidopsis thaliana	
	14:40	WG2.	Kenny Bogaert	25min		Univ Ghent, Belgium	Zygote polarisation in the brown alga Dictyota dichotoma.	
	15:05	Reproduction and initiation of the	Marina Linardic	25min	ECI/STSM	Univ Cambridge, U-K	Investigating the role of the cell wall in Dictyota dichotoma embryo patterning	
	15:30	_	Coffee break	40min				
	16:10		Bénédicte Charrer	25min		Station Biologique Roscoff, France	What makes an Ectocarpus sporophyte filament grow? Enlightenment from biophysical modeling and simulation.	
	16:35		Mahasweta Saha	25min	ECI/STSM	Univ Essex, U-K	Characterizing and investigating the morphogen role of volatile metabolome of Ulva mutabilis epibacteria	
	17:00		Jessica Knoop	25min	ECI/STSM	Univ Swansea, U-K	Improving the cultivation of early life stages of Porphyra dioica and its use for Integrated Multi-Trophic Aquaculture	
	17h25	End of Day 2						
	Dinner at 19:00 "The Quincaillerie" http://www.quincaillerie.be/fr/							
	00:00		Kou in Mun	25	FOL	Hair Durbon III/	Dhysical experience on a driver of callular proliferation patterns in the bland forming and a life of the second	
WEDNESDAY 4 October 2017	09:00	Towards Adult Growth Leaders: Thomas Wichard & Helena Abreu	Kevin Yun	25min	ECI	Univ Durham, U-K	Physical constraints as a driver of cellular proliferation patterns in the bloom-forming green alga <i>Ulva spp.</i>	
	09:25		Hervé Rabillé	25min	ECI/STSM	Station Biologique Roscoff, France	Immunolocalisation of actin cytoskeleton in vegetative cells of the brown alga Ectocarpus siliculosus	
	09:50		Guorong Zhu	25min	ECI	NIOZ, Netherlands	Effects of co-occurring hydrodynamic and nutrient stresses on morphology and biomechanics of Saccharina latissima.	
	10:15		Coffee break	40min		I= =		
	10:55			25min	ECI	Ghent Univ, Belgium	Developmental and ecological differentiation in cryptic seaweed species	
	11:20		Meiron Zollman	25min	ECI/STSM	Tel Aviv Univ, Israel	Nutrient analysis methods for seaweed growth	
	11:45		Ben Shahar	25min	ECI	National Center for Mariculture Eilat, Israel	A dual Periphyton-Ulva biofilter for mariculture effluent	
	12:10	12:10 LUNCH (Sandwiches)						
	14:00		Aleksander Handa	15min		SINTEF, Norway	Relevant projects of industrial seaweed development in Norway – Regulatory and environmental issues	
	14:15		Susan Holdt	15min		DTU, Denmark	Macroalgal standardization in EU	
	14:30	14:30 Workshon/Branavation	Bertrand Jacquemin	15min		CEVA, France	Breeding risks in aquaculture	
	14:45		Michèle Barbier	15min		EU Ethics expert, France	Ethics in aquaculture	
	15:00	Guidelines	DISCUSSION and identification of the main issues Preparation of the next workshop (including Coffee break when appropriate)					
	17:00	Closure	B. Charrier & R. Robaina 5min Conclusion and next meeting announcement					
	17:05:00	End of Day 3						